Rekord

Världsrekord och topplistor – välkommen till den digitala plattformen för dig som älskar världsrekord, topplistor och att ta del av det allra senaste som är populärt hos allmänheten.

Den Svenska Akademiska Ordbokens definition av ordet rekord är: “resultat av en sportprestation, som är det bästa som uppnåtts i en viss idrottsgren inom ett visst område”.

Nuförtiden används inte uttrycket endast inom sport utan vi har världsrekord och svenska rekord av alla dess möjliga slag. Allt från längsta fingernaglar på en kvinna, största spindeln till mer ovanliga saker som längsta tiden i plankpositionen eller bilen med högsta miltal.

Två svenska rekord är exempelvis årets vinter-OS med Nils van der Poel som tog guld på 10 000 meter i hastighetsåkning. Inte nog med att han tog det efterlängtade guldet, han slog även sitt eget världsrekord med över två sekunder.

Vi kan även ta en svensk reklam som alla känner till – ICA reklamen som går på TV. År 2007 utsågs den av Guinness rekordbok till  världens längsta reklamsåpa som visats kontinuerligt på TV sedan starten 2001.

På denna sida ska du få ta del av ännu fler rekord, men även topplistor och liknande rankningar. Här kommer vi samla rekord – nya som gamla, sammanfatta guider och ge er spännande artiklar om världsrekord och topplistor världen över.

Ovanliga världsrekord

Största kollektionen av hamburger-relaterade objekt

Hamburger Harry, egentligen Harry Sperl, från Tyskland är den som håller fast vid rekordet största kollektionen av hamburger-relaterade objekt. Detta rekord verifierades i september år 2014 och kollektionen innehöll 3724 stycken olika objekt och har tillhört Harry sedan dess.

Han har även startat ett museum dedikerat till hamburgare och är även skaparen av världens enda Hamburger-Harley, vilket är en motorcykel designad som en hamburgare.

Tyngsta moroten

Världens största morot hittade man i Otsego, Minnesota i USA år 2017. Den vägde 10,17 kilo och odlades av Christopher Qualley. Hans tips för att lyckas med en extra stor gröda består av ett enda ord – tålamod!

Flest plastikoperationer

Den person som har världsrekordet i flest antal plastikoperationer är en kvinna vid namn Cindy Jackson. Hon har spenderat 99,600 dollar (cirka 935,200 svenska kronor) på hela 47 olika operationer. Bland annat kan vi se tre ansiktslyft, två näsoperationer, ögonlyft, fettsugning och implantat i både kinder och läppar. 

Störst antal trädkramare samtidigt

Försöket till att slå rekord i flest trädkramare samtidigt sattes i Indien (Thiruvananthapuram) på FN:s “Internationella träddag” den 21 mars år 2017. Eventet har namnet “Mitt träd, Mitt liv” och engagerade 4,620 personer och stöttades av en indisk TV-kanal.

Topplistor

Topplistor är minst lika kul att läsa om som rekord och sådana finns det oändligt många av. De är dock mer vanliga att se inom områden som till exempel musik, film och kultur än topplistor inom sporten. Men det betyder inte att man inte kan göra topplistor om i princip vad som helst. Topplistor kan också fungera lite som en guide över vad som rekommenderas och vad som är populärt just idag.

I en topplista från tidningen Rolling Stone, listas Aretha Franklins låt “Respect” som musikhistoriens bästa låt. På andra plats kommer “Fight the power” av Public Enemy och på tredjeplats har vi Sam Cookes “A change is gonna come”.

Världsrekord och topplistor kommer förändras år efter år i takt med att nya saker släpps och med att folkets åsikter ändras. Det är nog det som fascinerar oss med just topplistor och det kan vara kul att kunna se tillbaka och jämföra både rekord och topplistor och på så sätt kunna se en utveckling av både stilar, människor och åsikter.

Häng med oss på denna sida och vi kan garantera att du kommer få ta del av snurriga och ovanliga rekord, samt topplistor över populära skeenden och produkter som speglar vår samtid!