Rekordgädda – Världens största gädda

Gädda är en rovfisk som lever i brackvatten och sötvatten. Gäddan är en populär fisk att fiska bland svenska fiskare. Framförallt är det en populär sportfisk så den har väldigt lätt igenkänningsfaktor. Gäddan har en …

Världens största gädda

Gädda är en rovfisk som lever i brackvatten och sötvatten. Gäddan är en populär fisk att fiska bland svenska fiskare. Framförallt är det en populär sportfisk så den har väldigt lätt igenkänningsfaktor. Gäddan har en spolformad, långsträckt kropp med ett väldigt stort gap. Beroende på var gäddan är bosatt kan den ha lite olika mönster och färger. Generellt brukar ryggen vara mörk och sidorna brukar vara ljusa och i vissa fall gulstrimmiga. Buken brukar vara ljus, antingen vit eller blekt gul.

Storlek på gäddan

Gäddor är tämligen stora fiskar och finns i varierade storlekar på flera platser runt i världen, vilket gör fisken extra lämplig för sportfiske. Stora gäddhonor kan i vissa fall väga över 20 kg och de kan bli så långa som 150 cm. Många sportfiskare gör det till ett nöje att försöka dra upp den största gäddan och jämför sig ofta med andra kompisars tidigare napp. Eftersom gäddor enkelt kan kännas igen finns det världsrekord i de största gäddorna som dragits upp, både internationellt och inom Sveriges gränser.

Rekordgäddan – världens största gädda

Den internationella världsrekordet på gädda har sportfiskaren Lukáš Matějka från České Budějovice, Tjeckien kammat hem. Han lyckades fånga en gädda på 26,7 kilo med en längd på hela 133 cm. Alltså var det inte en gädda med någon extrem längd utan snarare en väldigt grov och bred gädda med rejäl tyngd.

Svensk rekord gädda

Den svenska rekordgäddan drogs upp av Fredrik Johansson den 1a april 2016. De drog upp fisken i norra Vättern, vad som visade sig vara en gädda på 21 kilo och 128 cm lång. Alltså inte riktigt lika stor som världsrekordet från Tjeckien men inte långt efter! Efter fisken mättas och vägdes släpptes den tillbaka in i vattnet igen för att fortsätta leva sitt liv och kanske till och med bli ännu större och tyngre!

Lämna en kommentar